Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Primetila sam da se ovih dana na društvenim mrežama po ko zna koji put pokrenula priča o nekakvoj superiornoj vrednosti rođenih Beograđana. Neretko ponavljam da kada neko svoje mesto rođenja učestalo gura u prvi plan nema mnogo drugih stvari kojima može da se podiči.

Želim da kažem da mesto rođenja baš ništa ne poručuje o nama. Niko nije birao gde će se roditi i svako ima pravo da traži svoju sreću, obrazovanje, usavršavanje ili prosto – bolje uslove – van svog mesta rođenja, zar ne? Naročito kada uzmemo u obzir našu državu koja je zaista u velikoj meri centralizovana i kada su mogućnosti van Beograda baš oskudne.

Srećna i uspešna društva počivaju na postojanju mobilnosti.

Ustalom, živimo u vremenu takvih turbulencija da maltene ništa nije “za stalno” – bilo da je u pitanju mesto življenja ili posla. Neko će radi usavršavanja otići na par godina u inostranstvo, neko će se preseliti u metropolu radi bolje plate, a neko će možda, zbog nedostatka kadrova, otići u manje mesto da radi!

I to je sve okej. Sve je okej dok postoji inicijativa za promenom, za poboljšanjem. Za napretkom. A napredak podrazumeva promene koje često uključuju i mesto stanovanja. I niko zaista nema pravo da se buni oko toga niti da se oseća ugroženim. A što se tiče navodnog straha od ponašanja koji ljudi iz manjih mesta donose u metropole – postoje osnovni obrasci kojih se jednako i drže i ne drže ljudi, bez obzira na mesto rođenja. Zato, dragi moji, živite, posvetite se sopstvenom napretku i učenju i budite spremni da sebe žrtvujete na tom putu. I imajte razumevanja za druge koji baš tako postupaju! 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković