Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

“To su samo deca” – princip koji nas je koštao i previše izgubljenih generacija, slučajeva nasilja, dečjih i roditeljskih suza…

U načelu sam primetila da smo pedocentrično društvo, veoma usmereno na decu. Ali, u veoma nekonstruktivnom smislu. Najpre se toleriše nevaspitanje, potom školski nestašluci, što kasnije vodi u negaciju stvarnosti i odsustvo bilo kakve kritičnosti. Od bezazlenog “nije on to mislio stvarno” do nasilnika i huligana nekad bude jezivo kratak put! Znam da je nepopularno apelovati na promenu modela vaspitanja koji je suviše dugo uvrežen ovde, ali imajte u vidu – vaše dete nije samo dete!

Ono je odraz vaše odgovornosti, ličnost u nastajanju, neko ko će u očima društva, ali i zakona, postati jednak kao vi, i to brže nego što ste mislili.

Zato mu se posvetite tako da ga učite pravim vrednostima, samokritičnosti, preispitivanju sopstvenih postupaka. Sigurno će negde pogrešiti, napraviti gaf ili ispad. Ništa to nije strašno, to je sve ljudski. Ali, vi tu nastupate. Da mu pomognete da razume to, ukorite ga kako bi uvideo šta je pogrešno učinio. To je pravi čin odgovornog roditelja.

Odmahivati glavom na drugu stranu je najlakše… Ali i najneodgovornije. Jer to nisu samo deca. To su ljudi koji kroz desetak godina ovo društvo treba da učine boljim. I zakrpe sve one greške koje smo mi napravili.

Budimo odgovorni, dozvolimo im da budu uspešni na tom putu! 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković