Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

“Stručnjaštvo za sve i svašta” je jedan od endemskih problema našeg društva sa kojim ćemo zaista morati da se kad-tad suočimo, pre nego što posledice postanu dublje i ozbiljnije! Nebrojeno puta sam na raznim događajima, počev od slava, rođendana, pa čak i ozbiljnih konferencija i kongresa, srela ljude koji se doslovce razumeju u sve.

Bilo da se priča o politici, društvenom uređenju, sistemu socijalne zaštite ili aktuelnim sukobima na Bliskom istoku – dešavalo se da od iste osobe dolaze stručne opservacije, izrečene sa iznenađujućom dozom sigurnosti. Ovako siguran stav je postao uvrežen i u drugim društvenim sferama i poprimio je ozbiljne društvene uloge koje zaista mogu postati veoma zabrinjavajuće – nestručni i neškolovani ljudi su počeli da se bave antiejdž medicinom, saloni gde se radi mezoterapija otvaraju se poput kladionica, pisac je postao maltene svako ko se latio olovke i lista hartije…

Moramo da shvatimo da ne možemo biti stručni baš u svemu i da se do ekspertize dolazi dugogodišnjim i pregalačkim radom! Ne zaboravite, i najeminentniji svetski umovi savremene nauke posvetili su sebe isključivo jednoj ili dve sfere jedne naučne discipline.

Retko kada ćete sresti osobu koja sebe naziva “stručnjakom za međunarodne odnose”, budući da su oni toliko široki, isprepletani i kompleksni. Na prestižnim univerzitetima imate stručnjake za Bliski istok, za Zapadni Balkan, Indokinu… Upravo oni koji su decenije svog života posvetili predanom istraživačkom radu ne bi sebi dozvolili da se nazovu stručnjacima “za sve”.

Tako je isto i sa medicinom. Tako je i sa ostalim disciplinama i naučnim sferama. Ovo naravno ne znači da opredeljenje za nešto znači da ste se odrekli istraživanja drugih stvari i oblasti. Štaviše, širina uma je ono što uvek naglašavam kao vrlinu koju treba negovati! Ali, trudite se da budete stručni i sebi najbolji u jednoj oblasti ili disciplini.

Jer, ne zaboravite, ako pomislite da možete biti stručni u mnogo stvari – ispašće da niste stručni ni u jednoj. Razmislite dobro o ovome! 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković