Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Kada bismo u najkraćim mogućim crtama trebalo da opišemo januar, rekli bismo – praznici, mnooogo praznika!

Tek što smo prestali da viđamo ljude sa novogodišnjim kapicama i lažnim crvenim nosićima, parkovi vrve od badnjaka i zelenih travki pšenice.

Odmalena smo slušali priče naših baka i uživali u svim detaljima božićne trpeze i običajima karakterističnim za ovaj dan. Gastronomski repertoar za najradosniji praznik je uvek bio šarolik: pečenje, česnica, raznovrsne salate…. Sećamo se tog nepreglednog mora bakinih đakonija koje su mamile uzdahe cele porodice.

Ali, došla su neka druga vremena. Ritam savremenog života ne dozvoljava poslovnoj ženi da u toj meri bude posvećena spremanju trpeze za praznike. Neretko se desi da na Badnje veče dođemo kućama preumorne sa posla, željne isključivo par sati kvalitetnog sna i odmora. A u podsvesti znamo da se očekuje od nas da budemo domaćice, da za Božićno jutro sve bude tip-top…

Bake ne bi bile bake da nisu tako jedinstvene i neponovljive! Koliko god nam služile kao životna inspiracija i podstrek u sazrevanju još od malih nogu, teško da ćemo moći da budemo baš kao one – sad su došla neka drugačija vremena i neke druge prilike.

Posmatrajte tako i pripremu božićne trpeze! Možda nemamo uslova ni vremena da je pripremimo sa toliko pažnje poput naših baki, ali njena svrha nije u bogatstvu i šarolikosti, već u činjenici da sve članove naše porodice okupljamo za isti sto.

Sve je manje prilika da budemo istovremeno zajedno u kući, da ručamo zajedno i da prozborimo po koju. Neka najradosniji praznik probudi i radost među svima nama! Možda nema klasja žita na stolu, svih tih šarenih rolata i salatica, suvog voća i pšenice u situ – presudno je da trpeza sadrži najvažniji sastojak – mnogo ljubavi i pažnje. Okupite vaše najbliže za jedan sto i proslavite ovaj praznik – vaše bake bi bile sigurno ponosne na vas!

Od srca Vam želim srećne božićne praznike.

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković