Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Jedan od veoma iskrivljenih aspekata narativa današnjice je da se žena najčešće predstavlja kao “nežniji pol”. Pored presudnog značaja na poljima nauke, kulture, ali i svakodnevnog života, svesti ženu na eufemizam koji po svojoj građi nju čini slabijom (odnosno – nežnijom – u odnosu na nešto što se smatra standardom) je u najmanju ruku pogrešno, ali i štetno. Savremena žena je slika i prilika borca i trebalo bi da postane sinonim za hrabrost.

Žena je majka – teret vaspitanja deteta je obično na njoj.

Žena je predana poslu – pored toga što mora da se bori za radno mesto koje danas nije sigurno, takođe mora da se i dokazuje da je dostojna posla pred drugim kolegama.

Žena je domaćica – nepisano pravilo našeg društva glasi da je na ženi da brine o celokupnom domaćinstvu, što je više nego odgovoran zadatak.

Žena je borac – ako je doterana, okolina će imati komentare na to; ako ne pridaje zanačaja svom izgledu, opet neće valjati.

Žena nije samo nežniji pol. Ona je mnogo, mnogo više i svet bi bio mnogo lepše mesto kada bi se svim vrlinama žena više pridavao značaj. 🙂

 

Vaša dr Ivana FIlipović Marković