Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Praznici su prošli i pravi je trenutak da novogišnju euforiju iskoristimo za realihaciju novh promena. Zdravija ishrana i vežbanje su defnitivno klasik među novogodišnjim odlukama. Ali, šta još učiniti?

Ni oni najodgovorniji nisu odoleli čarima praznične trpeze. Nova godina, Božić, slave, ova „naša“ nova… I nije u pitanju samo hrana! Alkohol koji se prvih dana januara je takođe veoma kaloričan i pun šećera.  Teretane su vidno pune od osmog januara. 🙂
Ali, nije problem samo u tih par kilograma koje se nabace. Ono što se lako dobije se lako i skine. Problem je u osećaju krivice i letargije iz kog se takođe treba izvući, a treba se dugoročno fokusirati na promenu navika.

Kako da se postavimo nakon praznika i vratimo u formu?

  • ne fokusirajte se na dobijene kilograme! Najčešće je u pitanju voda sa tek malim slojem sala, koji se lako skine kada se opet krene sa treniranjem.
  • otarasite se ostataka hrane! Kao što znamo, prosečna trpeza je uglavnom visokokalorična, i ako budemo tu hranu grickali tokom celog januara – pa, teretana neće imati punog efekta, u najmanju ruku. Isprobajte recepte sa sirovim voćem i povrćem.
  • voda, mnogo vode! Stručnjaci preporučuju i do 3l vode dnevno. Ona će nas hidrirati, ali i olakšati posao našem digestivnom sistemu. Dijuretici poput limuna i zelenog čaja su takođe više nego dobrodošli.

Imate li vi neka iskustva i proverene preporuke – kako se najbolje vratiti u formu kada praznici prođu? I naravno, ključ u svemu je umerenost! Umereno krenite sa treninzima i krenite lagano da planirate zdraviji meni. Ima još vremena do leta, ali na letnjoj figuri ipak krenite da radite na vreme.

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković