Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Interesantno je koliko mnogi veruju da su ljudi na Zapadu po prirodi mnogo tolerantniji i otvoreniji od nas. Međutim, promene su pitanje vremena i spremnosti nas kao pojedinaca da se suočimo sa razlikama. I bitno je da razumemo da nijedno društvo nije u svojoj celini otvoreno i nisu svi u zemljama na koje se ugledamo spremni da oberučke prihvate razlike.

Ali, važna stvar koju zaista moramo da naučimo je – zaista nismo primorani da volimo one koji su drugačiji od nas, ali bi trebalo da imamo u vidu da ne možemo druge ugrožavati zato što su drugačiji. Scene koju posebno pamtim iz Amerike su baš protesti oko određenih društvenih pitanja gde dva suprotna tabora stoje jedni naspram drugog, uzvikujući parole jedni protiv drugih. Ali, niko nikog ne dira. Nema slomljenih glava, zapaljenih kontejnera, polupanog grada jer neko nekog ne podržava.

Neki su svoje neslaganje izrazili ostankom kod kuce, neki su se javno protivili, ali niko nije pokušao da onemogući pravo onom drugom da postoji i koristi svoje pravo na javno okupljanje.

Volela bih da takvu kulturu dijaloga vidim i kod nas.

Moramo da razumemo jedni druge više. A pre toga – da dozvolimo drugima da vode slobodno svoje živote, šetaju, da se vole… da rade sve ono što ih kao ljude ispunjava dok ne ugrožavaju druge. Od suštinskog je značaja da budemo svesni da drugi nisu manje vredni jer su drugačiji od nas.

Mi nismo superiorniji jer se uklapamo u neki obrazac budući da, iza svih tih posebnosti i različitosti, mi smo ipak svi ljudi. Pre svega ljudi.

Ljudi, koji su saradnjom i međusobnim radom stvorili ovaj svet kakvog danas imamo. Svet koji naravno nije savršen i gde se mnogo šta mora popraviti, ali opet svet koji je najbolji od svih svetova u univerzumu.
Hajde da se makar malo potrudimo da razumemo one koji su drugačiji od nas i tako stvorimo još lepši svet i još lepšu Srbiju

 

Vaša dr Ivana Filipovic Markovic