Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Uvek se trudim da izlazim van okvira i zato neretko koristim ovu stranicu da sa svima vama podelim neke svoje misli i iskustva o kojima promišljam i za koje smatram da je važno da baš sa vama prodiskutujem.

Ovom prilikom bih želela da vam prenesem svoja isksustva o jednom putovanju, konkretno o poseti Bejrutu. Ovaj grad je smešten na brežuljcima i ima preko milion i po stanovnika. Nekada je ovaj grad bio nazivan Parizom Bliskog istoka, pa čak i “sredozemnom Švajcarskom” zbog razvijenog bankarskog sektora.

Osmanlijska umetnost, elegantne stambene zgrade, velelepna i monumentalna zdanja ukrštenih kulturnoistorijskih podneblja, mešavina hrišćanskog Zapada i arapskog Istoka… kao da sam osetila duh beogradske raznolikosti i ovde.
A baš kao i naša prestonica, ovaj grad je više puta rušen i osvajan.

Ali, ovaj divni grad se nije oporavio od svih ratova, naročito prethodnog građanskog rata, koji je trajao skoro pa dve decenije. Grad je bio podeljen na muslimanski i hrišćanski deo, a čula sam da je ta linija podele bila do te mere čuvana da ni ptica nije mogla da preleti u drugi deo. Tokom raščičćavanja terena nakon sukoba, pronađena su i brojna zdanja još iz vremena Antike.
Nije lako gledati kako danonoćno kraj svih tih kulturnoistorijskih građevina defiluju vojnici, spremni da reaguju ukoliko se dogode novi sukobi, a čarke ni posle toliko godina od kraja rata ne jenjavaju.

Vratila sam se puna utisaka i svašta naučila iz ovog putovanja, i razmišljam koliko je suštinski bitno da naučimo da postojimo jedni sa drugima, bez obzira na naše razlike u veri, naciji ili boji kože.

Iako smo, nadam se, miljama daleko od bilo kakvih novih sukoba na našim prostorima, treba se podsetiti, uvek iznova, da je u interesu svih nas, i kao pojedinaca i kao naroda, da jedni druge razumemo i da shvatimo da nas razlike među nama obogaćuju.
I čvrsto sam uverena da će nove generacije učiniti naš Beograd još lepšim i još različitijim. 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković