Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Otkrivanje novih kultura nas istinski čini bogatijim ljudima.

Odrasli smo u Evropi, a serije, filmovi i programi koji nam se plasiraju mahom sa zapadnog podneblja svakodnevno oblikuju našu realnost.

Ovo nije nužno loše, naravno! Mnoge civilizacijske tekovine upravo su potekle odavde i to se ne može sporiti. Ali, nekad nam celodnevna izloženost Zapadu uskrati neverovatna iskustva drugih civilizacija. Indija, Kina, Malajski arhipelag, Podsaharska Afrika… toliko toga neistraženog, toliko neotkrivenih prostranstava!

Nedavno sam se vratila sa Maldiva i malo je reći da sam očarana. Inače, ovaj kraj se nekada našao na raskršću islama, hinduizma i budizma, a zvanični jezik – divehi – predstavlja mešavinu sanskrita, arapskog i engleskog, i piše se zdesna nalevo. Meni je naročito bilo interesantno to što je antička dravidska kultura starih nasilja ostavila duboku matrijarhalnu tradiciju i položaj žene uopšte nije poljuljan ovde. Baš naprotiv, nekada su se one smatrale važnijim polom!

Čitajte, proučavajte, a kada budete u prilici – putujte! Fascinantno je kakvi se dragulji kriju u svakom kutku naše divne planete. 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković