Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Kako znamo i umemo, kao društvo u celini bi trebalo da se čim pre iskobeljamo iz stanja “nenadležnosti”.

Još otkad znam za sebe suočena sam sa odgovornošću koja se prebacuje, a kada se napokon dođe do poslednjeg “dvorišta”, ona se umanjuje ili gotovo potpuno negira. Pozovete neku ustanovu, javljaju vam da nisu nadležni. Prebace vas dalje, na sledeću. Onda se taj koji je nadležan ne javlja danima. Na kraju kada ga dobijete govori kako nije u mogućnosti da izvede nešto. Onu čuvenu “ne možemo tu ništa da uradimo”. Uvrežio se takođe taj neki stav da je to slika i prilika države i njenih institucija i da smo mi mnogo bolji od toga.

Ipak, država je slika i prilika nas samih. Od nekadašnje ušuškanosti u kojoj smo uživali izgubili smo svest o tome koliko je važno gristi da bi se ostvario cilj. Upregnuti sve sile i baciti sve karte na sto kako bi se određeni problem rešio. Ili postigao uspeh. Sreća, rešenja za probleme ili uspeh zaista retko, veoma retko padaju sa neba. I baš mi smo nadležni za njih. Niko drugi!

Jedna izreka kaže da postoji rešenje kada postoji volja. Ako u nama nađemo volju, imajući u svesti da radimo to za svoje dobro, i ljudi oko nas će postati bolji i motivisaniji. Pa čak i ta država na koju smo svi ljuti.

Dragi moji, krajnje je vreme da svi postanemo nadležni za sopstvene uspehe! 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković<