Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Da li ste primetili trend sveprisutnog stručnjaštva?

Iste osobe se u medijima pojavljuju da komentarišu politička zbivanja u zemlji i u inostranstvu, ekonomske prilike, medije… Meni je to prilično nepojmljivo!

Zamišljam sebe da kao doktor dajem savete i iz oblasti kardiohirurgije, i pulmologije, i koje već ne grane. Svest o sopstvenim granicama znanja je ta koja naše znanje čini tako bogatim! Možda ova rečenica deluje čudno, ali – jednostavno, tako je. Ako sebe nazivate stručnjakom, vi u toj oblasti morate da budete intenzivno prisutni barem nekoliko godina. Da se edukujete konstantno, da sami istražujete i „opipavate teren“, da imate iskustvenog znanja, da unapređujete i vaše teorijsko i praktično znanje istovremeno…

Pa i tad je pitanje da li ste ekspert! Jer za ekspertizu potrebni su – rezultati. Bilo da su oni u vidu prepoznatljivosti ili u broju i prestižu napisanih dela.

Ja sam u svakom slučaju oprezna kada se služim tim rečnikom i nekada baš ne shvatam kada ljudi olako sebe nazivaju ekspertima, a tek kada olako obuhvate polja njihove ekspertize. Iliti „ekspertize“. Sve u svemu – moja poruka je da bi trebalo svi mi da budemo najpre strožiji prema sebi samima. Postavljajući visoke standarde i nešto teže dostižne ciljeve pomeramo granice nas samih, napredujemo, sazrevamo i krećemo napred.

Razmislite malo o ovim rečima – ne govorim da sam nužno u pravu, jer, na kraju krajeva, nisam „ekspertkinja za eksperte“! 🙂

Uživajte u vikendu,

 

vaša dr Ivana Filipović Marković