Pon - Pet 8:00-20:00 Sub - Ned Po dogovoru
Zakažite Vaš termin još danas +381116444097 +381656444097

Nedavno sam pročitala jako interesantnu priču o poreklu „crnog petka“! Da li ste znali da on nije bio oduvek tako entuzijastičan kao što ga danas znamo?

Ovaj petak je bio „crn“ zato što su kupci iz manjih mesta u SAD, dan posle Dana zahvalnosti, nagrnuli u radnje širom Filadelfije kako bi kupili stvari pre važnog meča američkog fudbala koji se održava svake godine u subotu nakon tog praznika. Ovo se dešavalo pedesetih godina. Ta rulja je policija zadavala glavobolje zbog ogromnog broja krađi koje su se dešavale – pa su tako pred vikend morale da se udvostruče patrole i marice.

Tridesetak godina kasnije, prodavci su, nakon neuspešnih pokušaja da promene ime ovog događaja, rešili da probaju da – istoimeni događaj preinače u nešto pozitivnije. „Crni petak“ je ostao istog naziva, ali su prodavci rešili da snize cene i privuku „rulje“ na nešto drugačiji način – kroz akcije i dobre ponude.

Šta se desilo posle toga?

Kroz par godina više niko nije ni pamtio ružne događaje iz pedesetih.

Zaraza „crnog petka“ sve više zahvata i Srbiju, pa eto – mnogi možda već sada biraju šta će da pazare po sniženoj ceni – možda bi bilo lepo da pročitamo par redova o istoriji ovog dana. I važna lekcija koju bih na osnovu ovoga mogla da primetim – loše i ružne stvari mogu da se okrenu na dobro. Samo je bitna snaga, volja i dobra organizacija – ružno se ubrzo zaboravi.

Lep vikend i još lepše popuste vam želim! 🙂

 

Vaša dr Ivana Filipović Marković